CFR Infrastructură și Alstom se chinuie, de 7 ani, să configureze sistemele de centralizare și telecomunicații pentru schimbarea macazurilor și semnalelor pe tronsonul Curtici-Arad: ”Alții trimit rachete în spațiu”

CFR Infrastructură și Alstom se chinuie, de 7 ani, să configureze sistemele de centralizare și telecomunicații pentru schimbarea macazurilor și semnalelor pe tronsonul Curtici-Arad: ”Alții trimit rachete în spațiu”
CFR Infrastructură și Alstom se chinuie, de 7 ani, să configureze sistemele de centralizare și telecomunicații pentru schimbarea macazurilor și semnalelor pe tronsonul Curtici-Arad: ”Alții trimit rachete în spațiu” / Foto - Pro Infrastructură Facebook

4o de kilometri de cale ferată sunt de la Curtici până la Arad (Ghioroc), numai că au trecut 7 ani de când CFR Infrastructură împreună cu Alstom se chinuie să configureze sistemele de centralizare și telecomunicații pentru schimbarea macazurilor și semnalelor necesare circulației în condiții de siguranță.

Dezvăluirea a fost făcută pe pagina de socializare a Asociației Pro Infrastructură, într-o postare care scoate în evidență, încă o dată, distanța incomensurabilă de la teorie la practică.

”În timp ce alții trimit rachete în spațiu, de vreo 7 ani, CFR Infrastructura împreună cu Alstom se chinuie să configureze sistemele de centralizare și telecomunicații pentru schimbarea macazurilor și semnalelor (evitarea coliziunilor între trenuri) necesare circulației pe cei 40 km de la Curtici până la Arad (Ghioroc).

De altfel, sistemele au fost blocate recent timp de 20 de ore în zona Arad și s-a circulat în regim manual, cu mari întârzieri („la steag”). Asta după ce recepția lucrărilor Alstom s-a făcut foarte greu, cu sute de neconformități. Decalajele sunt cauzate de indulgența și răbdarea fără limite a CFR cu antreprenorul, pe de-o parte, și de proiectul prost care încearcă să integreze un sistem ultra-modern, gândit pentru linii de mare viteză (ERTMS nivel 2), cu unul „legacy” conceput în 1960 bazat pe relee electromagnetice (BLA+INDUSI)”, se mai precizează în postarea respectivă.

Deși căile ferate nu sunt la fel de importante în mediul politic ca autostrăzile – consideră reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, ”este momentul ca oficialii din  Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România să intervină și să aibă discuții aplicate cu Alstom”.

”Lipsa sistemelor Alstom face imposibilă schimbarea macazurilor în gări”

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură avertizează că acest ”blocaj între public și privat” are in impact negativ major asupra circulației feroviare, iar tronsonul Curtici Arad (Ghioroc) nu este singura problemă.

”Impactul acestui blocaj între public și privat asupra circulației feroviare este și poate continua să fie major. Mai mult, problema de la Arad (km 614) – Curtici se generalizează deja pe sute de kilometri, pe întregul „Coridor IV” București-Brașov-Sighișoara-Arad, pe mulți ani de acum înainte.

Alstom are contracte pentru sistemele de comunicații, semnalizări și centralizări digitale dintre Sighișoara și Simeria, unde lucrările la terasamente și linii s-au încheiat dar se circulă tot restricționat, pe un singur fir, deoarece lipsa sistemelor Alstom face imposibilă schimbarea macazurilor în gări”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a asociației.

Compania are de asemenea contracte pe Brașov-Sighișoara și mare parte din Simeria-Arad, unde lucrările la calea ferată sunt în desfășurare. Fără o reașezare a relațiilor dintre MT/CFR și Alstom, aceste întârzieri “digitale” riscă să le depășească pe cele de la construcția de terasamente, poduri și tuneluri!

Asociația Pro Infrastructură

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×